• Ingyenes szállítás Magyarországon
  • 2 megvásárolt fénykard = 1 csatoló ingyenes
0

A kosár üres

18 típusú fénykardok megfejtése

január 13, 2023 8 min olvasás

Típusú fénykardok megfejtése

A Star Wars-saga fontos szabályt állított fel: A galaxisban a történelem fénykardcsaták révén születik...

Bizonyára tudod, hogy nem minden fénykard egyforma. Ennek oka lehet a fénykard alakja, különleges tulajdonságai vagy a fénykardból áradó szín. Ebben a cikkben nem kevesebb, mint 18 féle fénykardot mutatunk be, amelyek a Star Warsban is megtalálhatóak.

Legyen szó a trilógiákról, a videojátékokról, az animációs sorozatokról vagy bármilyen más kiegészítő tartalomról, mi mindent átnéztünk, hogy csak a legjobbat hozzuk el nektek. A sötét és a világos oldalon is vannak olyan fegyverek, amelyekről talán lemaradtál.

Ne mozdulj kedves űrkutató és helyezd magad kényelembe, mert ma együtt fogjuk tanulmányozni a Star Wars univerzumban fellelhető 18 különböző fénykardtípust. Ez lehetővé teszi, hogy bővítsd a fénykardos tudásodat, és olyan új harcstílusokat ismerj meg, amelyek létezéséről talán nem is tudtál.

1) A PROTOSZABLYA

Protoszablya

A ma ismert fénykardok előtt nagy technológiai fejlődésre volt szükség. Valójában a Proto-Sabre volt a szabványos fénykard első változata. A plazmának nagyon nagy volt az energiaigénye, amihez további, az övre erősített tápegységekre volt szükség. Ezek az erőegységek egy zsinórral kapcsolódtak a szablya markolatához, így a mozgásuk nagyon korlátozott volt. Kérjük, olvassa el a cikket egy igazi Star Wars fénykard elkészítésének lehetőségéről. Ebben felfedezheted az első igazi Proto-Saber-t, amit egy őrült youtuber készített!

Bár ez jelentős előrelépés volt a rendkívül instabil elsődleges fénykardokhoz képest, a protoszablya végül elavulttá váltak. Ez az energiacellák miniatürizálásának és a szupravezető technológia beépítésének köszönhető, amely lehetővé teszi a sugár energiájának visszavezetését. Ez a jelenség olyan hurkot okoz, amely megszakítás esetén megakadályozza az energiaveszteséget.

2) A STANDARD EGYPENGÉJŰ FÉNYKARD

Standard fénykard

Az egypengéjű fénykard a legklasszikusabb fénykardtípus. Egy körülbelül 20-30 centiméter hosszú egyenes nyélből és egy 130 cm hosszú pengéből áll. Ezt a fegyvertípust használta Obi-Wan Kenobi, Luke Skywalker, Darth Vader, Anakin Skywalker, Qui-Gon Jinn, Mace Windu és még sokan mások. Az egypengéjű fénykardot az egész univerzum leghatalmasabb jedi és sith tagjai használták, ami rendkívül értékessé teszi ezt a típusú kardot.

Mivel a gyakorló fénykard, amellyel a fiatal Jedik edzenek, az egypengés fénykard kevésbé veszélyes változata, természetes, hogy a legtöbbjük ezt a fegyvert választja, amikor teljes értékű harcossá válik. Egész gyermekkorukban ilyen fegyverrel edzettek, miért kellene változtatni?

3) A SHOTO FÉNYKARD

Shoto Fénykard

Shoto a beceneve az átlagosnál rövidebb fénykardtípusnak, amely kényelmet és mozgékonyságot biztosít azoknak, akik használják. Ellentétben a gyakorló fénykarddal, amely szintén egy kisebb változat, a Shoto egy teljesen funkcionális fegyver, amelyet kisebb emberek vagy lények számára terveztek. A legegyszerűbb példa egy Shoto-kezelőre természetesen Yoda mester a zöld fénykardjával.

A Shoto fénykardot a harcosok is használják olyan helyzetekben, amikor a kettős célú fegyverek kombinációja megfelelő. Ahsoka Tano például egy pár rövidebb fénykardot használ bizonyos csatákhoz a Star Wars: A klónok háborúja című animációs sorozatban.

A keskenyebb szablyapengével és kisebb markolattal rendelkező kis fénykardot gyakran használják másodlagos fegyverként a kétpengés harcban. Ennek oka, hogy a rövidebb pengehossz miatt könnyebben kezelhető a kevésbé mozgékony kézzel. Ez is intenzívebbé teszi a párbajt.

4) A NAGY FÉNYKARD

Nagy fénykard

A Nagy fénykard a Shoto teljes ellentéte: ez egy hagyományos egypengés fénykard, sokkal hosszabb pengével és meghosszabbított markolattal. Az átlagosnál nagyobb emberek és lények számára tervezett Nagy Fénykard pengéje akár 3 méter hosszú is lehet.

Az ilyen fegyvert használó lényekre példa a gorcok, akiket először a Jedi Knight: Dark Forces-ben mutattak be. Ezek a Star Wars változatai az orkoknak nevezett fantasy szörnyeknek. Az ilyen méretű gorcsik számára kínos lenne egy közepes méretű fénykardot forgatni, amelyet legalább háromszor akkora emberek számára készítettek, mint ők. A nagy fénykardot ezért nagyobb lények számára készítették.

5) A KETTŐS FÁZISÚ FÉNYKARD

KETTŐS FÁZISÚ FÉNYKARD

A Jedi Akadémia regénytrilógiában népszerűvé vált Dual Phase Lightsaber egy szokatlan típusú, egypengés fénykard. Egy összetettebb kristályrendszer segítségével a penge az eredeti hosszának kétszeresére, 1,5 méterről 3 méterre hosszabbítható! A penge meglepő extra hossza gyakran az ellenfelek megfélemlítését szolgálja, de a harcosok nagyobb távolságból is támadhatnak vele.

A kétfázisú fénykard markolata olyan alakú, mint egy hagyományos fénykardé, és csak egy aktiválás szükséges a kard bekapcsolásához. Míg a legtöbb fénykardnak van egy beépített görgős hosszbeállítása, a kétfázisú fénykardok előre beállított hosszbeállítással rendelkeznek, ami nagyon gyors átmenetet tesz lehetővé.

A kétfázisú fénykardot a történelem korai szakaszában párbajokra tervezték. Leggyakoribb felhasználási módja a meglepetés taktika a harcban, amikor a normál hosszúságról a megnövelt hosszúságra vált, hogy megzavarja az ellenfelet és sakkban tartsa. Természetesen a lapátok hosszának növekedése a manőverezőképesség rovására megy.

6) A HAJLÍTOTT FÉNYKARD

HAJLÍTOTT FÉNYKARD

A klasszikus egypengés fénykard egy másik kis változata az ívelt markolatú fénykard, amelyet olyan karakterek használnak, mint Dooku gróf, Darth Bane és Tott Doneeta. A markolat ívelt alakja megnehezíti a fénykard építését a kristályok igazítási folyamata során. Az ívelt fénykard azonban jobb fogást biztosít a kezelőjének, és pontosabb mozdulatokat tesz lehetővé a fénykardharc során.

A fénykard e formája lehetővé teszi, hogy a markolat jobban alkalmazkodjon a tenyérhez, megkönnyítve az egykezes harcmodor használatát. Különösen a Makashi, amellyel az ember megpróbál változó pengeszöget biztosítani az ellenfelek destabilizálása érdekében.

7) A FÉNYKARD TÜSKE

FÉNYKARD TÜSKE

A Pique Sabre Laser az első olyan szablyatípus, amely sárga pengével rendelkezik. Ezeknek a fegyvereknek a szokásosnál sokkal hosszabb a markolata, és a markolat egy phrik ötvözetnek nevezett anyagból készül. Ez teszi olyan ellenállóvá más fénykardokkal szemben. A penge sokkal rövidebb és valamivel vastagabb, mint a hagyományos pengék. A fénykardok leggyakoribb viselői a Jedi templom őrsége, akik felesküdtek, hogy megvédik a helyet minden fenyegetéstől.

Ezt szem előtt tartva fontos megjegyezni, hogy a fénykardok általában védekezésre, nem pedig támadásra szolgálnak. Így nem sok kárt okoznak azoknak, akik nem próbálnak meg ellopni vagy elpusztítani valamit a Jedi templomban. Ez egy elrettentő eszköz a béke fenntartására.

8) A QICHANI FÉNYKARD

QICHANI FÉNYKARD

A Qidak Aaia jedi mester által készített Qichani egy fénykard, amely egy nagyon hosszú botra van erősítve, amelyet egy kortózisszál nevű anyagba csomagoltak. Ez utóbbi rendkívül ellenálló, és arra szolgál, hogy megvédje a botot a fénykard pengéitől, amelyek könnyen elvághatják.

A fegyvert leggyakrabban az Echani harcművészeti technikához társítják, és "A Kell Sárkány útja" néven is ismert. Ez egy nagy hatótávolságú botfegyver, amely két részből áll: a botból és a fénykardból. Könnyen leválaszthatók egymásról.

A Qichani főként az Erő fényes oldalához kapcsolódó fénykardként ismert, de sajnos a Star Wars-filmek egyikében sem szerepelt még.

9) A FÉNYKARD BOT

FÉNYKARD BOT

A Lightsaber Cane a standard modell egyszerű változata, ez egy botfejbe rejtett fénykard. Ez teszi a Star Wars-univerzum egyik legfigyelemreméltóbb fegyverévé.

Harc közben a bot nyele könnyen leválasztható, így a rövid nyél sokkal szilárdabb fogást biztosít a felhasználónak. Tera Sinube, a Star Wars: The Clone Wars című animációs sorozat visszatérő szereplője, egy nagyon figyelemre méltó fénykard használója, akárcsak a Sith Haazen a Knights of the Old Republicból. A fénykard botja végső soron nagyon hasonlít a Qichanihoz, de bot helyett bot.

10) A VÍZ ALATTI FÉNYKARD

VÍZ ALATTI FÉNYKARD

A víz alatti fénykard egy egypengéjű harci kard, amelyet úgy alakítottak át, hogy a víz alatt is működjön. A legtöbb fénykard (akár egypengéjű, akár nem) leáll, amint a penge a víz felszínéhez ér. Ezzel szemben a víz alatti fénykardot két kristály táplálja, amelyek egy speciális gyújtóimpulzust bocsátanak ki, így a penge még a víz alatt is működik.

A legjobb példa arra, hogy valaki víz alatti fénykarddal hadonászik, a Jedi lovag Kit Fisto. Konkrétan a Klónok háborúja című animációs sorozatban láthattuk Kit Fisto víz alatti fénykardját akcióban, amikor a Jedik épp egy közelgő polgárháború kellős közepén voltak a Mon Cala bolygón.

11) FEKETE FENYKARD

FEKETE FENYKARD

A fekete fénykard egy igazán legendás fegyver. A többitől eltérően obszidiánpengével rendelkezik, amelyet csillogó fehér aura vesz körül. Sokkal inkább hasonlít egy kardra, mint egy fénykardra. Szögletes markolata egyedi, akárcsak a hanghatása, amelyet kibocsát, és amely teljesen eltér a többi fénykardétól. Ezt a fekete szablyát Tarre Vizsla készítette, az első mandalori, aki jedivé vált.

Generációról generációra öröklődött, és végül eljutott a Pre Vizslához, aki a Klónok háborúja című animációs sorozatban is szerepel. Bár a Fekete Szablya egy különleges fegyver, ez nem akadályozta meg Pre Vizslát abban, hogy Darth Maul megölje, és ellopja magának a fegyvert. A Fekete fénykard a mai napig utoljára a The Mandalorian második évadának fináléjában jelent meg. Alig várjuk, hogy többet lássunk!

12) A FÉNYKARD TOLLAKKAL

FÉNYKARD TOLLAKKAL

A híres Quillon lézerszablya egy ősi szablyamodell, amely egykor nagyon elterjedt volt a harcosok körében. Három pengés kialakítása megvédi a tulajdonos kezét a párbaj során, így jelentős előnyre tesz szert az ellenféllel szemben.

Ez a technika egy ősi gyártási eljárásból ered, amely abból áll, hogy a kardban lévő kristályt megtörik és megrepeszti, hogy egyensúlyhiányt hozzon létre, azzal a céllal, hogy tízszeresére növelje a kard erejét. Ennek az instabilitásnak a feloldásához a kristály által termelt többlethőt el kell vezetni. Ezért a nyél mindkét oldalán két adagolónyílás, az úgynevezett quillonok vannak beültetve, amelyekből az eredeti egy pengén kívül 2 kis penge is előugrik.

Bár a Jedik és Sith-ek nem sokan használják, a Star Wars Rebels című animációs tévésorozatban, ahol Ezra Bridger egy zöld pengéjű, kitűzött fénykardra bukkant. Ezt a fegyvertípust csak az tette híressé, hogy nemrég megjelent Kylo Ren fénykardjaként Az ébredő Erőben. Az övé egy erős, tűzvörös pengével volt felszerelve.

13) ÖSSZEILLESZTHETŐ FÉNYKARDOK

SÖSSZEILLESZTHETŐ FÉNYKARDOK

Az egymásba illeszthető fénykardok egy pár ívelt nyelű fénykard, amelyeket úgy terveztek, hogy együtt lehessen használni. Ez egy olyan fegyverkombináció, amelyet már számtalanszor láthattunk Asajj Ventress kezében, aki az Éj Nővérei klán tagja. Ez a kardpár összekapcsolható, hogy dupla fénykarddá váljon, de külön-külön is használható. Akárhogy is, nagyon jó harci technikát igényel.

Ennek a kombinációnak a legnagyobb előnye, hogy használói meglepő szögekből tudnak támadni, miközben támadás közben is képesek védekezni. Asajj Ventress Komari Vosa-tól örökölte a fénykardjait, akit maga is Dooku gróf képzett ki, így kedvet kapott a hajlított nyelű fénykardokhoz.

14) A LÁZERHULLÁM

LÁZERHULLÁM

Bár ez egy nagyon ritka fénykardtípus, amelyet még soha nem láttunk a filmekben, a fénykard az egyik legerősebb és legveszélyesebb fegyvertípus a Csillagok háborúja univerzumában. A Jedik számára a lézerkorbács kezelése különleges képzést igényel, mivel az ellenfél számára éppolyan kockázatos, mint a használó számára. Az amputáció gyorsan megtörténhet!

A hagyományos fénykard energiasugarával ellentétben, amely egy egyenes pengének tűnik, a lézerostor folyamatos energiasugarat bocsát ki. Sokkal hosszabb és teljesen formálható, mint egy ostor.

Elsősorban arra használták, hogy távolról támadják az ellenfeleket, és hogy kiszámíthatatlanná tegyék a harcot, mivel kevés harcos tudta, hogyan reagáljon egy ilyen fegyverre.

15) A DUPLA FÉNYKARD / DUPLA PENGÉJŰ FÉNYKARD

DUPLA FÉNYKARD

A dupla fénykardot, más néven a dupla pengéjű fénykardot először Darth Maul kezében láthatta a nagyközönség a Fantomfenyegetésben. Maul kétpengéjű fénykardja volt az, amely megölte Qui-Gon Jinnt és majdnem legyőzte Obi-Wan Kenobit.

Darth Maul mellett olyan Erőhasználók is használtak ilyen fegyvert, mint Exar Kun, Darth Zannah és Pong Krell, akinek négy karja lehetővé tette, hogy egyszerre két kétpengés kardot használjon! A kettős fénykardharc a fegyver nagyfokú elsajátítását igényli, mivel a legkisebb hiba is végzetes lehet a fegyver tulajdonosára nézve. Ennek ellenére a kétpengés fénykard továbbra is félelmetes és félelmetes fegyver az ellenfél számára.

Bár semmi sem ér fel a harci képességekkel és az erős Erőérzékenységgel, a kétpengés fénykard minden bizonnyal az egyik legjobb lehetőség bármelyik Jedi vagy Sith számára. Szélesebb védekezést, nagyobb támadási távolságot és kétszeres esélyt biztosít az ellenség megsebesítésére.

16) A FORGÓ FÉNYKARD

FORGÓ FÉNYKARD

Ha azt hitted, hogy Darth Maul szablyája volt a legjobb, akkor vigyázz, van egy forgó, kétpengéjű fénykard! Kifejezetten az inkvizítorok, a sötét oldal követőinek csoportja számára tervezték és gyártották, akik a Galaktikus Birodalom akaratát érvényesítették. Működése egyszerű: a fogantyú a 2 lézersugárzót tartalmazó korongra van erősítve.

Miközben a kezelő egyszerűen csak a markolatot tartja, a körülötte lévő tárcsa lehetővé teszi, hogy a pengék ultragyors körkörös mozgást végezzenek. Ez szinte lehetetlenné teszi, hogy az ellenfél eltalálja a kezelőt. A fegyver ezután egy lézerkorongot képez, amely éppoly nehéz ellenállni, mint amennyire destabilizáló. Az ilyen típusú harci fénykard kezelése sokkal összetettebb és veszélyesebb, mint egy hagyományos fénykardé.

17) A TONFA-LEZER 

Tonfa-Laser

A Tonfa lézer a Shoto (a kis fénykard) egy meglehetősen különleges változata. Ez a fénykard egy meghosszabbított markolattal és egy 90 fokban dönthető másodlagos markolattal rendelkezik, akárcsak egy klasszikus tonfa, amelyet a bűnüldöző szervek használnak.

Az ilyen típusú fegyver védekező jellege miatt ajánlott volt, hogy a markolatot fénykardnak ellenálló phrik ötvözetből készítsék. Még ha a penge ki is van kapcsolva, ez a fegyver akkor is hasznos, mivel még mindig használható az ellenfél megütésére vagy a fénykardcsapások kivédésére.

18) A GYAKORLÓ FÉNYKARD

GYAKORLÓ FÉNYKARD

Végül pedig a leggyengébb és legártalmatlanabb fénykardtípus a jedi tanulók számára fenntartott típus: a gyakorló fénykard. Ahogy a neve is mutatja, ezt a fénykardot csak a legfiatalabb tanoncok padawanokká, jedi lovagokká és végül jedi mesterekké való képzésére használják.

Mivel ezeket a kardokat gyerekek kezelik, csak a penge tulajdonságai különböznek a hagyományos fénykardokétól. A szorítórendszernek köszönhetően a penge valóban nem tud halálos sebet ejteni a harcoson. Csak felületes égési sérüléseket okozhat, de így is elég fájdalmas.

Ezek a pengék sokkal kisebbek és könnyebbek is. Emiatt számos szabály vonatkozik a fénykardok használatára, többek között az, hogy mindig kell egy Jedi-mesternek a teremben lennie, aki vigyáz a gyerekekre.

Te is szeretnél egy egyedi fénykardot? Nézd meg fénykard kiegészítőinket, hogy személyre szabhasd a sajátodat:

Fénykard kiegészítők Tekintse meg tartozékainkat

Hagyj egy megjegyzést

Ne habozzon hozzászólni, kíváncsiak vagyunk a véleményére fiatal tanonc!


Lásd a teljes cikket

Dooku gróf fénykardja

Dooku gróf fénykardja (Darth Tyranus)

július 06, 2023 4 min olvasás

Lásd a teljes cikket
Cal Kestis fénykardja

Cal Kestis fénykardja

június 28, 2023 4 min olvasás

Lásd a teljes cikket
A mandalori fekete fénykard

A mandalori fekete fénykard

január 13, 2023 7 min olvasás

Lásd a teljes cikket

Ragadd meg a következő előléptetést!