• Ingyenes szállítás Magyarországon
  • 2 megvásárolt fénykard = 1 csatoló ingyenes
0

A kosár üres

A mandalori fekete fénykard

január 13, 2023 7 min olvasás

A mandalori fekete fénykard

A Star Wars-rajongók számára a fekete fénykard több okból is különleges. Legyen szó a szokatlan kialakításáról, a hangokról, amelyeket kiad, vagy a megszerzésének nehézségéről: a fekete fénykard egyértelműen más. Miután két animációs sorozatban, egy képregényben, majd a Mandaloriánusban is feltűnt, a fegyver nem maradt észrevétlen. Ez a kérdéseket is felveti...

Ahogyan te is nagyon szeretnél többet tudni, mi is összeszedtünk annyi információt, amennyit csak lehetett, hogy megfejtsünk néhány titkot. A híres fekete fénykard most már készen áll arra, hogy pontosan elmondja, amit tudni akarsz.

Ennek a cikknek köszönhetően megértheti, hogy miért olyan hasznos és kiegészítő ez a négy mű, hogy a kard teljes útját végigkövethesse. Ezután még több csillag lesz a szemedben, mint korábban, amikor meglátod a fegyvert. Figyelmeztettelek!

A fekete fénykard bemutatása

Szükséges annak leírásával kezdeni, amit a puristák "Darksaber"-nek szeretnek nevezni. Látni fogod, hogy ez a fénykard mennyire eredeti a kialakításában, a hanghatásokban és más szokatlan jellemzőkben.

Megjelenés

Először is, a kardnak egy ponton meggörbült lapos pengéje van, amely a katanára emlékeztet. Rövidebb, mint egy hagyományos fénykard, de nem Shoto. Annak ellenére, hogy sötét energiát tartalmaz és fekete, a penge fehér aurát sugároz.

Fekete penge

A mandalori fénykard szürke markolatának formája a pengéhez hasonlóan olyan, hogy az teljesen példa nélküli a Star Wars-univerzumban. Nem hengeres, hanem téglalap alakú és viszonylag geometrikus, amint az az őt alkotó egyenes vonalakból is látszik. A markolat felső részén található egy védőrács, amely védi a kezet az ellenséges támadásoktól, valamint egy nyílás, amely a penge emitterét tartalmazza.

Hang

A fekete fénykard hangjai sokkal harsányabbak, mint ahogy azt a sagában megszoktuk. Másodszor, van egy nagyon érdekes pont a mandalori szablya hangjával kapcsolatban: minél jobban érzelmileg érintett a fegyver használója, annál több "elektromos" hanghatást produkál a fegyver.

Hallgassa meg ezeket a rejtélyes hangokat!


Különleges jellemzők

Azt hitted, hogy a mandalore-iak kardja már felfedte minden furcsa tulajdonságát? Gondolja újra! A környező elemek fényének egy részét is elnyeli. Ez teszi még jelentősebbé a sötét oldalát... A fekete fegyver egy másik normál fénykard pengéjét is képes magához vonzani. Lehet, hogy ez azért van, mert a benne lévő kristály képes elvezetni a használó erejének energiáját? Ez nagyon valószínű.

A mandalori szokás szerint csak az a személy lehet a fekete fénykard tulajdonosa, aki képes legyőzni az aktuális tulajdonost. Ha az átruházás nem e feltételek mellett történik, a vevő jogellenesnek minősül. Ismét az ősi értékekhez ragaszkodva a pengét úgy készítették, hogy ne tudjon áthatolni a beskaron (egy rendkívül erős mandalori vas).

Fekete penge a The Mandalorian

Mi a mandalori Fekete Szablya eredete?

Bár a fekete fénykard sok szempontból rejtélyes, a származása nem ismeretlen. A Star Wars Rebels című animációs sorozatban kapunk egy részletet (3. évad, 15. epizód, nem pedig a 13., ahogy a videó miniatűrjén szerepel), amelyben elmagyarázzák, hogy ki alkotta meg a fegyvert, és némi hátteret is kapunk.

Itt van a kérdéses részlet, hogy felfedezd az egyedülálló Darksaber kezdeteit:

"A legenda szerint Tarre Vizsla, a legelső mandalori, akit felvettek a Jedi Rendbe, több mint ezer évvel ezelőtt készítette. Halála után a Jedik a templomukban őrizték a kardot, amíg a Vizsla-ház tagjai titokban el nem foglalták. Ezután a kardot arra használták, hogy egyesítsék népüket, és lesújtsanak az ellenük fellépőkre. Egykor ezzel a karddal uralták egész Mandalore-t. Ez a fegyver nagyon fontos szimbóluma ennek a háznak, és minden más klán tiszteli."

Fenn Rau Kanan Jarrus megszólítása


A fekete fénykard eredete egy Tarre Vizsla nevű mandaloriánusból lett jedihez köthető. A Jedi Rendben elfoglalt helye és az a tény, hogy ő volt a mesés szablya megalkotója is, kétségtelen, hogy nem mindennapi karakterről van szó.

Mit jelent a Fekete Penge egy fénykard esetében?

Ahogy korábban említettük, a fegyvert úgy szerezheted meg, hogy legyőzöd azt a személyt, aki addig használta. Már ez is képessé tesz bennünket arra, hogy megértsük ennek a színnek az alakját. A fekete penge valóban vezető és uralkodó személyiséget sugall annak, aki a harcban kiérdemli.

Az uralkodó gondolatát erősíti az a tény, hogy ez a fénykard az egyetlen a Star Wars kánonban, és hogy származását tekintve egy harcos népből származik (szintén egyedülálló). Tudva, hogy csak a mandaloriak szablyája rendelkezik ezzel a pengével, a fekete szín a fénykardok esetében a mandaloriak szimbóluma is, és mindenekelőtt a mandaloriaké. Még inkább így van ez a házi vizslák esetében, akik úgy érzik, hogy ők a leginkább érintett politikai frakció.

Fekete penge

Melyik Star Wars-műben jelent meg a fekete fénykard?

A Fekete Kard népszerűségét nem kevesebb, mint 3 különböző sorozatban (a Disney+-on is elérhető) és 1 képregényben való megjelenése táplálta. Mindannyian hozzájárultak e hőn áhított műtárgy történetéhez.

Star Wars: The Clone Wars

Star Wars: The Clone Wars

A Star Wars: The Clone Wars című animációs sorozatban jelenik meg először a híres fekete szablya, pontosabban a 12. epizódban: A Mandalore-összeesküvés, a 2. évad során. Abban a pillanatban a mitikus fegyvert Pre Vizsla fogja meglengetni, aki azzal fog harcolni Obi-Wan Kenobi fénykardja ellen.
Ez nem akadályozza meg a Jedit abban, hogy elmeneküljön a rövid párbaj elől, amit látszólag ő uralt. Később láthatjuk a fekete fénykardot Ahsoka Tano ellen, majd Savage Opress (Darth Maul testvére) ellen egy szimulált csatában. Végül maga Darth Maul fénykardja lesz az, ami szembeszáll a Pre Vizsla által tartott Fekete Fénykarddal. A Sith megnyeri a csatát, és ő lesz a fegyver jogos tulajdonosa.

Darth Maul - Dathomir fia

Darth Maul - Fiù a Dathomir

A klónháborúk után néhány karakter nem kapott esélyt arra, hogy végigkísérje a fejlődését. Ezt orvosolandó, más segédművek, mint például ez is, többet árultak el az elfeledett főszereplők jövőjéről.
Ebben az esetben a képregény középpontjában az egykori Sith nagyúr, Darth Maul áll, aki bosszút akar állni múltbéli ellenségein. Ehhez a Mandalori Death Watch vezetője lesz, ismét a fekete szablyával felszerelkezve. A négykötetes sorozatban a Zabrak mellett más fontos figurák is feltűnnek majd, mint például Darth Sidious, Dooku gróf, Grievous tábornok és még Maul anyja, Tazlin is.

Star Wars Rebels

Star Wars Rebels

A Lázadók 3. évadában újra láthatjuk a fekete fénykardot. Maul valóban egy biztonságos helyen tartotta, ahol sok más ritka tárgyat is elhelyezett. Őt Ezra Bridger, a tévésorozat ifjú hőse kíséri el. Nem sokkal később a szablya a lázadók kezébe kerül, és kiderül a fegyver eredete.
Sabine Wren maga is mandalori, aki a jóért harcol, és szövetségesei arra bátorítják, hogy használja a fekete kardot. A Kanan Jarrus által vezetett kemény tanoncok segítségével végül sikerrel jár. Aztán Gar Saxonon a sor, hogy egy gyors árulás során megszerezze a fekete fénykardot. Végül a fegyvert a 4. évad elején láthatjuk majd akcióban egy epikus csatában, amelyben Sabine (ismét a szablyával), a csapata és a Wren klán rohamosztagosok ellen harcol.

The Mandalorian

The Mandalorian

Először is, tudnod kell, hogy a The Mandalorian teljes egészében egy mandalori főszereplőre összpontosít. És ahogyan azt már kitalálhattátok, ez a nép kapcsolódik a leginkább a fegyverhez. A cikk írásakor a sorozat még nem fejeződött be, de sejthető, hogy a fekete kard áll a cselekmény középpontjában. A tárgy először az ellenfél, Moff Gideon, majd Din Djarin, a történet hőse birtokába került, és a legfontosabb személyek kezén keresztül jutott el.
Először az 1. évad 8. fejezetében jelent meg, a Megváltás című részben, és azóta egyre többször jelenik meg. Egy biztos: ha olyan sorozatot keresel, amelyben a fekete fénykard a legmarkánsabb (és az is lesz), akkor a Mandalorian a te sorozatod.

Mely karakterek használták a fekete fénykardot?

Mivel a fegyver kivételes és nagyon erős, sok karakter próbálta megszerezni. Tudva, hogy meg kell verni a tulajdonosát, hogy megszerezd, ez nem könnyű feladat... Lássuk, mely karakterek kezébe került a Sötétkard.

Tarre Vizsla

Tarre Vizsla

Ő volt az első mandalori, aki jedivé vált, és a Fekete Szablya megalkotója egy évezreddel ezelőtt, a Klónháborúk előtt. Halála után a tárgyat a Coruscant bolygón lévő Jedi-templomban őrizték, mielőtt a Vizsla-ház ellopta volna. Tarre Vizsla hihetetlen örökséget hagyott Mandalore népére: a Fekete Fénykardot.

Pre Vizsla

Pre Vizsla

A Vizsla-ház leszármazottja, ez a karakter vezeti a Halálőrség csoportját Maullal együtt. Fekete fénykarddal felszerelkezve azért harcol, hogy visszaállítsa a barbár mandalori szokásokat, amelyek a harcra helyezik a hangsúlyt. Az új mandaloriakat hibáztatja, amiért túlságosan pacifistává váltak, és megtagadták az eredetüket.

Darth Maul

Darth Maul

A Pre Vizslával való szövetsége ellenére Maul úgy dönt, hogy szembeszáll vele. Megnyerte a párbajt és a fekete szablyát is. Nem sokkal később a bukott Sith a testvérével együtt harcol Darth Sidious ellen, aki a mentora volt. Savage Opress életét vesztette, Maul pedig megsemmisítő vereséget szenvedett a Black Sabre segítségével. A Darth Maul - The Son of Dathomir című filmben még többször használja, majd elrejti az Éj Nővéreivel.

Kanan Jarrus

Kanan Jarrus

A Lázadókban Kanan Jarrus birtokában lesz a fekete fénykard, és bemutatja Fenn Rau-nak, hogy többet tudjon meg róla. Meg fogja érteni a fegyver valódi potenciálját, és a nyilvánvaló kapcsolatot a mandaloriakkal. Ezért felajánlja, hogy megtanítja Sabine-t a kard megfelelő elsajátítására.

Fenn Rau

Fenn Rau

A listán szereplő karakterek közül a mandalori Fenn Rau tartja a legrövidebb ideig a fekete kardot. Csak addig fogja használni, amíg el nem mondja Kanan Jarrusnak, amit tud. Azt is megemlíti, hogy ha Sabine-nál lenne a fegyver, az nagy segítség lenne a Vizsla-ház újbóli összehozásában.

Sabine Wren

Sabine Wren

Sabine egy külföldre szakadt mandalori, aki a Wren klánhoz tartozott. Eleinte nem volt hajlandó használni a fekete kardot, mert annyi problémát okozott. Végül beleegyezett, hogy Kanan és Ezra elkísérjék az Atollonra, hogy jól megismerje a kardot, és hogy kövesse az utat, amely úgy tűnt, kijelölték számára.

Gar Saxon

Gar Saxon

A havas Krownest bolygón Sabine és szövetségesei kénytelenek letenni a fegyvert. Gar Saxon parancsnok megragadja az alkalmat, hogy megragadja a fénykardot, és Sabine ellen használja. Sabine fölénybe kerül, és visszaszerzi a fénykardot. Gar Saxon megpróbálja hátba lőni a mandaloriakat, de az anyja, Ursa Wren csak épphogy kivégzi.

Bo-Katan Kryze

Bo-Katan Kryze

Bo-Katan eljegyzésére való tekintettel Sabine azt állítja, hogy a fekete kard jogosan az övé. Elfogadja, majd Mandalore vezetője lesz. A Mandalorian sorozat azt sugallja, hogy amikor Bo-Katan ebben a pozícióban volt, az általa vezetett embereknek sötét múltjuk volt. Különösen a Nagy Tisztogatásról mondják, hogy a mandaloriak félelemben éltek, ami miatt a mandaloriak félelemben éltek.

Moff Gideon

Moff Gideon

Gideon kormányzó az első számú ellenség a Mandaloriánusban, ő az első, aki felfedte a fegyvert Nevarrón. Jelenleg senki sem tudja, hogyan került a fekete fénykard Bo-Katantól Gideonhoz. A Giancarlo Esposito által játszott antagonista maga is nagyban részt vett volna a tisztogatás végrehajtásában. Személyiségének sötétségéhez csak a penge színe párosul, amelyet annyira szeret.

Din Djarin

Din Djarin

A "Mando" néven is ismert Din Djarin a Mandalorian sorozat főszereplője. A 2. évad végén mindent megtesz, hogy kiszabadítsa Grogu bajtársát (barátainak Baby Yoda), és ez párbajra készteti Gideonnal, aki a fekete szablyával harcol. A Pedro Pascal színész által játszott Din uralni fogja ellenfelét, és így a fegyver jogos tulajdonosává válik, anélkül, hogy ennek tudatában lenne.


A fekete fénykard rengeteg konfliktus forrása volt a Star Wars-univerzumban. Sokan megérintették, de csak keveseknek sikerült sokáig megtartaniuk. Ha ismerjük érdekes tulajdonságait, akkor természetes, hogy mindenki megpróbálja megszerezni.

Azonban még mindig nem tudunk mindent a fegyverről. Számíthatunk arra, hogy a Lucasfilm bejelentette, hogy készül a The Mandalorian 3. évada, hogy több információval szolgáljon a fekete szablyáról. Egy biztos, a leletről több homályos történet is kering majd. Reméljük, Mando nem hozza magára a galaxis összes gonoszságát azzal, hogy birtokolja ezt a fénykardot...

Ha tetszett a cikk, kérjük, ossza meg velünk a hozzászólásokban. Hozzáadhatsz részleteket, vagy elmondhatod, melyik Fekete fénykardos pillanat tetszett a legjobban. Egyébként megnézheti más véleményeinket is.


Hagyj egy megjegyzést

Ne habozzon hozzászólni, kíváncsiak vagyunk a véleményére fiatal tanonc!


Lásd a teljes cikket

Dooku gróf fénykardja

Dooku gróf fénykardja (Darth Tyranus)

július 06, 2023 4 min olvasás

Lásd a teljes cikket
Cal Kestis fénykardja

Cal Kestis fénykardja

június 28, 2023 4 min olvasás

Lásd a teljes cikket
Rey Skywalker titokzatos sárga fénykardja

Rey Skywalker titokzatos sárga fénykardja

január 13, 2023 4 min olvasás

Lásd a teljes cikket

Ragadd meg a következő előléptetést!