• Ingyenes szállítás Magyarországon
  • 2 megvásárolt fénykard = 1 csatoló ingyenes
0

A kosár üres

Rey Skywalker titokzatos sárga fénykardja

január 13, 2023 4 min olvasás

Rey Skywalker titokzatos sárga fénykardja

A harmadik Star Wars-trilógiában a Disney ezúttal egy hősnőt mutat be: Rey Skywalker, akit Daisy Ridley színésznő alakít. A legtöbbször egy kék fénykardot használ, de a végén meglep minket azzal, hogy egy vadonatúj, sárga fénykarddal jelenik meg. A megjelenés számos elméletet szül...

A IX. epizód: Skywalker Rising befejezéseként Rey a Tatooine-ra utazik, ahol a Skywalker-történet elkezdődött. Ott Rey a homokba temeti lelki szülei fénykardjait: Luke Skywalker és Leia Organa, tagadva a Palpatine-nal való kapcsolatát. A bolygón egy idős nőnek, aki a nevét kérdezi, azt mondja, hogy ő "Rey Skywalker".

Mielőtt ez a lakos kikérdezné, a fiatal csodagyerek előveszi az általa épített sárga fénykardot. Ez a rövid szakasz áll e cikk középpontjában, amely minden olyan dologgal foglalkozik majd, ami szorosan vagy távolról kapcsolódik ehhez a fegyverhez. Ne vesztegessük tovább az időt!

Rey sárga fénykardja megjelenése
Markolat Fénykard Rey Skywalker

A Star Wars Episode VII: Az ébredő Erő című filmben debütáló hősnőt kísérő botból készült ez a fénykard egyedi kialakítású! Vastag, fémes, szürke markolata mozgalmas kialakítású, ami messze elüt a legtöbb fénykardtól, amelyek vékonyabbak és karcsúbbak. A fogantyú szövetcsíkkal van borítva, ami jobb fogást sugall.

A fogantyú egyik oldalán egy enyhén lekerekített sarkantyú található, amely közönségesnek tűnik. A másik oldalon azonban a pengekibocsátó atipikus mechanizmust kínál. Valóban, a lézer elsütéséhez nem egy klasszikus aktiváló gomb, hanem egy forgó fogaskerék. Ez utóbbi a hüvelykujj oldalirányú mozdulatával lép működésbe. Ami ennek a fénykardnak a pengéjét illeti, biztosan kitaláltad, a Kyber kristály színe: sárga.

Mikor jelenik meg Rey sárga fénykardja?

Ez a sárga fénykard a Star Wars IX. epizód: A Skywalker felemelkedése utolsó perceiben jelenik meg, amikor Rey a Tatooine-ra megy az exegoli csata után. Ez közvetlenül azelőtt történik, hogy elmondja a bolygó bennszülöttjének, hogy ő egy Skywalker.

Amikor Rey a fogaskerék forgatásával aktiválja az aranypengét, 2 fényvillanás látható, egy zöld és egy kék. Egyesek szerint ez a mentoraira, Luke-ra és Leiára utal, míg mások azt feltételezik, hogy az őt kísérő összes Jedi lelkére utal. Akárhogy is, J.J. Abrams és Rian Johnson finoman fogalmazott.

Nézd meg újra azt a pillanatot, amely mindannyiunkra maradandó benyomást tett, amikor Rey megmutatja sárga fénykardját az alábbi videoklipben:

Mi volt az eredeti célja Rey sárga szablyájának bevezetésének?

Rey sárga fénykardja csak nagyon rövid időre jelenik meg, és csak az utolsó trilógia végén. Ennek eredményeképpen sokan megkérdőjelezték, hogy mennyire fontos ezt a fegyvert a cselekménybe helyezni... 2020. május 16-án kaptunk egy értékes információt Phil Szostaktól, a Lucasfilm művészeti igazgatójától.

Sőt, egy rajongó a Twitteren azt nyilatkozta, hogy frusztrált, amiért ilyen keveset látta Rey sárga szablyáját, és hogy valószínűleg a jövőben nem fogja többé látni. Ez egy jogos kérdés, és Phil exkluzív választ adott rá!


"Ennek a fénykardnak nem csak a végén kellett volna megjelennie egy felvételen. A film során egy mellékszálon keresztül Rey-t mutatták volna be, amint a Jedi szövegeket használva a műhelyében dolgozik rajta."

Phil Szostak


Úgy tűnik tehát, hogy ennek a sárga fénykardnak nagyobb szerepet kellett volna játszania az utolsó opusban. Az ötletet azonban nem tartották meg az epizód végleges változatában. Kár, mert ez a megjelenés a végén sokkal indokoltabb lett volna. De mondanom sem kell, hogy a közönség többet szeretett volna megtudni a Jedi szövegekről és a fénykard készítéséről.

Mit jelent a sárga penge egy fénykard esetében?

A sárga fénykard általában a Jedi Sentinel szinonimája. Tökéletes egyensúlyt teremt a másik két jedi típus: a konzul és az őrző között. Az őrszemek nem szakértői sem az Erő irányításának, sem a fénykardtechnikának. Igazi egyensúlyt képviselnek a bölcsesség és az erő, valamint az alázat között.

Azt sem szabad elfelejteni, hogy Rey eredetileg hiába áll közel a sötét oldalhoz. A Darth Sidiousszal való rokonsága és az önmagáról alkotott elképzelése, hogy ő is Sith, könnyen felboríthatta volna. És mégis sikerült megtalálnia az egyensúlyt, ezért is volt megfelelő a sárga árnyalat a szablyája számára.

Az e szín által felidézett szimbolika nagyon emlékeztet a lila fénykardra, amely olyan személyiséget tükröz, aki tudja, hogyan hozza ki a legjobbat az Erő mindkét oldaláról. Nagyon előnyös egyensúly az érintett karakter számára, a legismertebb Mace Windu.

Sàrga penge fénykard Rey Skywalker

Rey-n kívül más is használja a sárga fénykardot?

Ahogy fentebb említettük, a Jedi őrszemeknek sárga plazmapengéjű fénykardjuk van. Rey-n kívül is sok sárga fénykardos van, többek között őrszemek is feltűntek a Star Wars-univerzumban. És nem csak őrszemek! A leghíresebbek a Coruscanton lévő Jedi templom őrségei, akik fénykarddal harcolnak, ami egyfajta dupla fénykard. A Star Wars Rebelsben láthatod őket.

Más karakterek, mint például Asajj Ventress, Dooku gróf tanítványa, a feketepiacról tudott szerezni egyet. Ott van még Ahsoka Tano is, aki a Klónháborúk során egy zöld fénykard kísérőjeként használ egyet.

A Marvel Comics által kiadott hatodik Star Wars képregényben Luke Skywalker egy sárga fénykarddal látható! Ezen a láthatatlan kalandsorozaton Luke látható az előtérben, amint ezt a sárga fénykardot használja csereként. Ez azért van, mert a kék fénykardját keresi, amely Anakiné volt. A Csillagok háborúja V. epizódja: A Birodalom visszavág végén vesztette el Vaderrel szemben.

Egyébként a sárga fénykard még mindig elég ritka, a 3 trilógia során csak néhány másodpercig láttunk egyet. Ami a kiterjesztett univerzumot illeti, abból is nagyon kevés van.

Luke Skywalker sárga fénykardjai és egy Jedi őrszem

Bár Rey kezében csak rövid ideig tűnt fel, a sárga fénykardnak több értelme van, mint gondolnánk. A sárga szín kiválasztása nem véletlenszerű, és van értelme, ha figyelembe vesszük a jelentését. Tökéletesen illeszkedik hősnőnk útjához.

Várható, hogy Rey-t más sorozatokban is láthatjuk majd a sárga fénykardjával? Ezt egyelőre semmi sem engedi elhinni, de reménykedhetünk benne, mert a licenc nem habozik sokszor utalni a múltra. Sőt, a Star Wars Battlefront II videojátékban már Rey sárga fénykardját is használhatjuk!

A sci-fi határain túl, lehet egy fénykardod sárga fénysugárral! Élethű fénykard modelljeink tucatnyi különböző színt képesek előállítani, beleértve a sárgát is. Ne habozzon, nézze meg őket, ha ilyen (vagy más) színű szablyát szeretne forgatni. Akár harcra, akár gyűjtésre.


Hagyj egy megjegyzést

Ne habozzon hozzászólni, kíváncsiak vagyunk a véleményére fiatal tanonc!


Lásd a teljes cikket

Dooku gróf fénykardja

Dooku gróf fénykardja (Darth Tyranus)

július 06, 2023 4 min olvasás

Lásd a teljes cikket
Cal Kestis fénykardja

Cal Kestis fénykardja

június 28, 2023 4 min olvasás

Lásd a teljes cikket
A mandalori fekete fénykard

A mandalori fekete fénykard

január 13, 2023 7 min olvasás

Lásd a teljes cikket

Ragadd meg a következő előléptetést!