• Ingyenes szállítás Magyarországon
  • 2 megvásárolt fénykard = 1 csatoló ingyenes
0

A kosár üres

Mace Windu lila fénykardja

január 12, 2023 5 min olvasás

Mace Windu lila fénykardja

Egy olyan időszakban, amikor csak a jediket képviselő kék és zöld, illetve a sith-eket szimbolizáló piros fénykardokat ismerjük, Windu mester fénykardja is megjelenik. A Star Wars II. epizódjában, a Klónok támadásában valóban felfedezhettük az első lila pengét. Ezen kívül ez az, ami Jango Fett halálát okozza.

Azt sem szabad elfelejteni, hogy Mace Windu olyannyira tökéletesítette a művészetét, hogy (Sora Bulq segítségével) megalkotta saját fénykardharc-formáját: a Vaapadot. Ez a VII. forma (Juyo) egyik változata, amelyet nagyon bonyolult elsajátítani.

Tehát kétség sem férhet hozzá, hogy amellett, hogy Mace Windu egy lila fénykarddal rendelkezik, ami éppoly szokatlan, mint amilyen előkelő, egy erős harcos, aki bizonyított. Ezért most megnézzük ezt a fegyvert és történetét, amely még mindig túl kevéssé ismert.

Mace Windu lila fénykardjának megjelenése
Fénykard a Mace Windu

Mace Windu lila fénykardja (ismét) a megszokottól eltérő dizájnt kínál a túlnyomórészt arany és ezüst markolattal. Ez annak köszönhető, hogy a fegyvert elektrum (ritka fém) bevonattal látták el. Akkor kapta, amikor a Jedi Rend Tanácsának tagjává nevezték ki.

Kihasználta, hogy elérte ezt a magas rangot, és még nagyobb követelményeket támasztott magával szemben, hogy megépítse a tökéletes fénykardot, amely megközelíti a maximális tökéletességet. A plazmapenge ametiszt színű, ami Windu szablyáját olyan vonzóvá teszi.

Volt már Mace Windunak másik fénykardja?

Mace Windunak valóban kék fénykardja volt, mielőtt elkészítette volna a lila fénykardját. Később visszaadta ezt az első fegyvert Eet Kothnak, aki a hűségesküvésen keresztül rábízta azt. Ez egy jedi szokás, amely szerint az egyik használó határozatlan időre kölcsönadja a fénykardját egy másiknak. Ez a folyamat a kölcsönös bizalmon alapul, és az elkötelezettség és a tisztesség jelének tekinthető.

A Mace Windu hűségének összhangja

Miért lila Mace Windu fénykardja?

Samuel L. Jackson végrendelete

Mace Windunak elsősorban azért van lila fénykardja, mert a karaktert alakító Samuel L. Jackson kérte ezt. Amint értesült a Geonosis-i csatáról, tudta, hogy nem fogják megfelelően azonosítani a képernyőn.
A sok más, kék vagy zöld szablyával rendelkező Jedi jelenléte kétségtelenül álcázná őt a jelenetben. Ez zavarta őt, és azzal érvelt, hogy a karakter hatalmas és nagyon magasan állt a hierarchiában. A saga szerzője, Georges Lucas ragaszkodása nyomán beleegyezett, Samuel L. Jackson legnagyobb örömére...

Részlet egy Samuel L. Jacksonnal készült interjúból, amelyben George megemlíti egy lila fénykard lehetőségét:

"Volt egy hatalmas harcjelenet, és szerettem volna, hogy ott lehessek a vásznon. Ezért vetettem fel George-nak a lila fénykard ötletét [...] Gyerünk, adjatok egy új színt. A jedi hierarchia csúcsán állok. Még Yoda is a haverom! Őt leszámítva én vagyok a legidősebb a csapatban. Ennek lenne értelme... Végül meggyőztem."

Samuel L. Jackson

Hurikane lila kristályok

A színész szeszélyét követve a Star Wars-univerzumnak meg kellett találnia a módját, hogy igazolja ezt a pengeváltást az 1. és 2. epizód között az előzményfilmben. Itt jön a képregénygyűjtemény Star Wars - Icons 9. kötete, amely egy karakterre, ebben a számban Mace Windura koncentrál.
A mű 7 novellát tartalmaz, de minket a "Kövek" című novella érdekel. Ebben a Jedi narrátorként meséli el az utazás történetét, amely lehetővé tette számára, hogy - ahogy ő maga mondja - "a kristályokat, amelyek egyedivé teszik a fénykardomat".

Windunak már korán látomásai voltak arról, hogy ez az ideális kard materializálódik a tudatában, anélkül, hogy képes lenne felvenni a remélt fizikai formát. Hiányzott belőle valami... 14 éves korában Yoda mester elküldte a tanítványt a Hurikane bolygóra, hogy orvosolja ezt a problémát. Kövekből, különösen bizonyos bíborszínű töredékekből álló lakosokat fedezett fel.

Egyikük megpróbált átugrani egy szakadékot, ahogy a leendő Jedi-mester is tette. A veszélyt nem ismerve a bennszülött a semmibe zuhant, és darabok sokaságára tört. Mace Windu odasietett hozzá, és az erő segítségével újjáépítette. Miután a bennszülött a szörnyű esés ellenére talpra állt, a sziklalények hálából ametiszt színű hurikane kristályokat nyújtottak át neki.

Hurikane lila kristályok

A jutalom később lehetővé tette számára, hogy felszerelhesse a mindannyiunk által ismert lila fénykardot. A képregény megadja a rajongóknak, amire vágytak: magyarázatot a (színész által okozott) fénykard színváltozásra. Bár a fegyvert nem Mace Windu használja a Star Wars I. epizód: A fantomfenyegetés című filmben, akciófigurák már kaphatók. Ahogy azt már kitalálhattátok, Windut az eredeti (kék) fénykarddal mutatják, amit a filmekben sosem láttunk...

Mit jelent a lila szín egy fénykard esetében?

A lila pengéjű fénykard jelenléte azt jelképezi, hogy egy meglehetősen semleges harcos képes az erő mindkét oldalát - a sötétet és a fényt - a legjobban kihasználni. A lila a kék és a vörös keveréke, így különösen sok értelme van. Mace Windu lehet, hogy Jedi, de állandó erkölcsi bizonytalanságban él. Ez különösen akkor volt szembetűnő, amikor egy másodpercnyi habozás nélkül megölte Jango Fettet, vagy amikor ugyanezt akarta tenni Palpatine-nal.

A lila fénykard jelentése és a Mace Windu által kitalált Vaapad harcforma között is kapcsolatot találhatunk. Ez utóbbi az erejének egy részét a rossz érzésekből, például a haragból meríti, ami hasonló a Sith technikákhoz. Bár Mace Windunak eleve nem kellett volna lila fénykardot viselnie, a választott szín és az általa közvetített jelentés tökéletesen illik a karakterhez.

Lila fénykard Mace Windu kezében

Windu fénykardja az egyetlen lila a Star Warsban?

A Star Wars-filmekben Mace Windu az egyetlen, aki lila fénykardot használ. A kiterjesztett univerzumot figyelembe véve azonban más karaktereknek, például Revannak vagy Darth Trayának is van lila szablyája. Mindkét esetben ez egy nagyon szokatlan szín szokatlan személyiségekhez.

Revan és Darth Traya

Hogyan tűnt el Mace Windu fénykardja?

A Star Wars Episode III: A Sith-ek bosszúja című filmben a lila fénykard szomorú sorsra hagyja gazdáját... Miután megértette a Palpatine által szervezett összeesküvést, amelyről kiderül, hogy a Sith-ek Sötét Nagyúrja, Windu mester elmegy a Legfőbb Kancellár irodájába. A félelmetes Jedit Agen Kolar, Saesee Tiin és Kit Fisto kíséri el, akiket hamarosan megölnek a párbajban azzal az emberrel, aki Darth Sidious néven lesz ismert.

Mace Windu végül uralni fogja ellenfelét. Utóbbiak jövőjét Anakin Skywalker érkezése változtatná meg. Amikor a lila fénykard éppen végleg végzett volna az árulóval, Darth Sidious szavai meggyőzték Anakint, hogy állítsa le a végzetes csapást. Elővette fegyverét, és Anakin Skywalker Jedi lovag fénykardja végső támadást intézett. Sikerült átvágnia Mace Windu kezét, mire az a fénykardját a semmibe dobta, ahová hamarosan bele is zuhant.

Mace Windu fénykardja a semmibe zuhan.

Megtudjuk, hogy egy Duro bennszülött fogja felvenni Mace Windu fénykardját, amely a betört ablakból esett ki. Ezt követően eladja Sano Sauro-nak, aki az irodájában tartja. Ráadásul ő az utolsó ismert személy, akinek a kezében volt a mitikus fegyver. Nem ez az első alkalom, hogy egy karakter visszaszerzi egy elhunyt nagy alak fénykardját.

Természetesen Mace Windunak volt egy fénykardja, aminek az útvonala példátlan volt. Ő volt az első, aki olyan fegyvert mutatott be, amely elhagyta a George Lucas által korábban kidolgozott színkódokat. Feltehetően ez a kiváltó ok tette lehetővé, hogy a Star Wars folytatása számos más, korábban soha nem látott árnyalatú pengével gazdagodjon.

Legyen szó a lila fénykardjáról, a harci képességeiről vagy az Erő mestereiről, sok okunk van arra, hogy értékeljük Mace Windut. Azonban messze nem ő az egyetlen, akinek hihetetlen kardja van a galaxisban... Olvassa el más cikkeinket, hogy meggyőződjön róla.


Hagyj egy megjegyzést

Ne habozzon hozzászólni, kíváncsiak vagyunk a véleményére fiatal tanonc!


Lásd a teljes cikket

Dooku gróf fénykardja

Dooku gróf fénykardja (Darth Tyranus)

július 06, 2023 4 min olvasás

Lásd a teljes cikket
Cal Kestis fénykardja

Cal Kestis fénykardja

június 28, 2023 4 min olvasás

Lásd a teljes cikket
A mandalori fekete fénykard

A mandalori fekete fénykard

január 13, 2023 7 min olvasás

Lásd a teljes cikket

Ragadd meg a következő előléptetést!