• Ingyenes szállítás Magyarországon
  • 2 megvásárolt fénykard = 1 csatoló ingyenes
0

A kosár üres

Tudsz egy igazi Star Wars fénykardot készíteni?

január 12, 2023 5 min olvasás

Valódi Star Wars fénykard

A fénykardok egy civilizált kor elegáns fegyverei lehetnek, de jelenleg csak a sci-fi világában léteznek. Vajon a mai modern technológiát  felhasználhatjuk-e minden idők leghíresebb fegyverének megalkotására? Jogosan merül fel a kérdés, hogy egy valódi fénykard előállítása valóban lehetséges-e, tekintve annak összetettségét.

A Star Wars sorozat kultúrára és társadalomra gyakorolt hatása miatt elkerülhetetlen, hogy a közönség egy része fénykardot akar építeni, sőt, még edzeni is akar vele. Néhány barkácszseninek már sikerült ezt megvalósítania.

Valóban, bár a legtöbben szívesen birtokolnánk egy igazi fénykardot, egyesek komolyabban veszik ezt a vágyat, mint mások. Több fizikus és mérnök nekilátott, hogy teljesítse Star Wars-rajongók millióinak álmát. Sikerült nekik? Ez az, amit látni fogunk minden olyan úton, amelyet azok használnak ki, akik ezt a fénykardot keresik.


fénykard vágja az ajtót

Mik a fénykard jellemzői a Csillagok háborújában?

  • A fénykardok egy visszahúzható, izzó pengét készítenek, amely körülbelül 1,3 méter hosszú, és elég fényes ahhoz, hogy közvetlen napfényben is látható legyen. Ez a penge egy fogantyúból indul ki, amely egy gombnyomásra lassan szétterít egy fénysugarat, amely kitágul és megáll, amikor eléri a rögzített határt.
  • Hatalmas mennyiségű energiát tartalmaznak, mivel nagy mennyiségű fémet képesek gyorsan megolvasztani. Erre példa a "Star Wars: I. epizód - A fantomfenyegetés" című filmben látható, ahol Qui-Gon Jinn látható, amint fénykardjával áthatol egy vastag acélajtón.
    Ez utóbbi elvágódik, és elegendő nyílást hagy, mivel a fegyver megolvasztja. Ezek a fénykardok egy ultraerős energiaforrást tartalmaznak, amely elég kompakt ahhoz, hogy elférjen egy mindössze néhány centiméteres markolatban, egy Kyber-kristályban.
  • Ezek a világító pengék rendkívül veszélyesek, mivel a saga során rendszeresen egy csapásra és erőfeszítés nélkül vágnak végtagokat (Anakin Skywalker volt az áldozat a III. epizódban - A Sith-ek bosszúja). Érdekesség azonban, hogy erejük ellenére nem elég forró ahhoz, hogy megégesse a kezét.
  • Végül két fénykard nem keresztezi egymást, a pengék összeütköznek egymással, ami megadja nekünk azokat a látványos fénykard harci technikákat.

Létezhet-e valódi fénykard egy ultraerős lézerrel?

Ultra erős lézer

Megkockáztatva, hogy néhány olvasó álmait szertefoszlatom, és figyelembe véve a szükséges funkciókat. A dolog úgy tűnik, hogy jól kompromittálódott...

A neve és a megjelenése alapján az első nyilvánvaló gondolat, ami eszünkbe jut, amikor egy igazi vágó fénykardról beszélünk, valamilyen ultraerős lézer. A lézer ugyanis egy erősen irányított fénysugarat hoz létre, amely a fémfelületek maratásától kezdve a szemműtétig mindenre használható. Akkor miért ne használhatnánk az Erő sötét oldala elleni harcra? Sajnos ezt a látszólag ösztönös választást könnyű elvetni, mivel számos nehézséggel jár.

5 fő problémája a lézer, hogy egy igazi fénykardot készítsen:

1) Egy rövid fénypenge létrehozása

Valószínűleg a legalapvetőbb probléma az, hogy egy fénykard pengének a markolattól kb. 1 méterre kell megállnia. A lézersugár azonban, mint bármely más fénytípus, soha nem áll meg, kivéve, ha valami az útjában elnyeli vagy visszaveri az energiáját. A kard kezelése ezért rendkívül nehéz lenne, és igazi rémálom lenne a harcban.

Egy végtelenül nagy pengével véletlenül megvághatsz egy járókelőt vagy bármi mást, ami érdekel. Az egyik megoldás az lenne, ha a penge végét egy tükörrel fednénk le, hogy a lézersugarat elszigeteljük, de akkor nem tudnánk a hegyét senkibe sem belevezetni. Emellett a tükröt a helyén tartó szerkezet megépítése elvenné a fénykard eleganciáját és kecsességét.

2) A méret

A nagy teljesítményű lézersugár előállításához még mindig sok berendezésre van szükség. Bár a nagy teljesítményű lézereket néhány elképesztő technológiai fejlesztés kisebbé tette, még mindig szükség van egy hűtőrendszerre, hogy megakadályozza a szerelvény túlmelegedését. Ez a követelmény azt jelenti, hogy nehéz lenne olyan fénykardot építeni, amelyet fizikailag a hátadon tudnál hordozni.

3) A penge táplálása

A lézerek elég erősek ahhoz, hogy kárt okozzanak, nagy mennyiségű energiát igényelnek, így a kardot nem lehetett hagyományos elemekkel működtetni. Ilyen kis helyen tárolt energia jelenleg nem áll rendelkezésre. És sajnos a Kyber-kristályok, amelyek a Star Wars-filmekben a fénykardokat működtetik, kitaláltak, és a valóságban nem léteznek.

Meg kell azonban jegyezni, hogy a katonai lézerfegyverek első prototípusai kezdenek megjelenni, nevezetesen az amerikai haditengerészet lézerágyúja. De ez a technológia inkább hasonlít a Halálcsillagra, mint a mi valódi fénykardjainkra.

4) Problémák a fénykardharcban

Mint láttuk, a lézersugár könnyen visszaverődik, az ellenfélnek egyszerű lenne egy tükörrel védekeznie, vagy akár ellened fordítani a fénykard sugarát!
Ráadásul lehetetlen lenne a fénykard pengéket egymással szembeállítani, a fénysugarak nem szilárdak, és egyszerűen áthaladnának egymáson, ami lehetetlenné tenné a párbajt.

5) Vizuális és hanghatások

Ezek a fiktív fegyverek jellegzetes hangjukról, valamint a lézer színes fénycsóvájáról is híresek. A lézersugár azonban oldalról nem látható, kivéve, ha a levegő különösen füstös vagy poros. Ezért a lézereket mindig füstgépekkel együtt használják a klubokban vagy koncerttermekben. Mint egy túlméretezett lézermutató, a fénykard gyakorlatilag láthatatlan lenne. Kivéve persze, ha közvetlenül a szemedbe céloz, amely esetben valószínűleg ez lenne az utolsó dolog, amit meglátnál.

És ahogy a fáklyával való hadonászás sem csap zajt, úgy a fénykarddal való hadonászás is néma lenne. És lássuk be, még a leghíresebb jedik, mint Luke Skywalker, Darth Vader, Yoda vagy Obi-Wan Kenobi is elég szánalmasan néznének ki egy néma, láthatatlan karddal.

Valósághű fénykard

Összefoglalva, a Star Warsban bemutatott fénykardok jelenleg nem valósulnak meg a jelenlegi lézertechnológiával. Bár a fejlődés egy nap talán megoldja a teljesítmény és a méret problémáit, a fénysugár hosszának alapvető problémája valóban bonyolítja a helyzetet. Hacsak a fizikusok nem találnak a lézereknél alkalmasabb megoldást.

Tényleg létezhet a fénykard plazma segítségével?

Plazma fénykard

A fénykardok építéséhez reálisabb és alkalmasabb technológia lenne a plazma. A plazma ugyanis az anyag negyedik, mások által kevésbé ismert állapota (a szilárd, folyékony és gáznemű anyagok mellett), amelyet a mindennapi életben gyakran használunk, nevezetesen a neonlámpákban. Talán ha jobban megvizsgáljuk ezt a területet, akkor tisztábban fogunk látni.

A plazmavágó alkalmas valódi fénykard készítésére?

Plazmavágó

A plazmavágók forró plazmasugarakat állítanak elő, amelyeket vezető anyagok, például acél, alumínium vagy réz vágására használnak. A mai technológiával azonban a plazmavágót nagy áramforráshoz kell csatlakoztatni. Még a világ legerősebb plazmavágói sem tudtak olyan nagy sugarat létrehozni, amely méretben és erőben egy fénykardhoz hasonlítható lett volna.

Ezenkívül más számítási hibák is megakadályozzák ezt a megoldást:

  • Még ha egy plazmavágót át is lehetne alakítani valamiféle fénykarddá, akkor sem működne úgy. Egy plazma fénykard csak egy tűzsugár lenne, nem pedig egy tömör penge. Még mindig nem tudnál olyan pontosan párbajozni, mint a filmekben. A plazmasugarak egyszerűen újra áthaladnának egymáson!
  • A "Star Wars the Old Republic" történetében az első fénykardok, a Proto-Sabers, a felhasználó által hordott óriási akkumulátorokkal működtek. A kard markolatához egy vastag drót kötötte őket. Ez azt jelenti, hogy elméletileg létezhet egy jövőbeli Jedi, akinek valódi fénykardja van. Ez azonban egy olyan szablya lenne, amelynek mozgását egy akkumulátorcsomag korlátozza, amely így korlátozott energiaforrás lenne.

Kattintson a videóra, és nézze meg a Proto-Sabre első változatát videón!

Ez olyan, hogy egy plazma fénykardot (vagy inkább egy proto-lámpakardot) lehet készíteni. De ez nem egy igazi fénykard, mert nem rendelkezik a szilárd tárgyak tulajdonságaival.

Tudósok keresik a mágneses mezők felhasználásának módját az első fénykard elkészítéséhez

Mivel a plazma pozitív töltésű, a kutatók jelenleg egy olyan modellen dolgoznak, amely mágneses terek segítségével egy meghatározott térbe szorítja a plazmát egy penge profiljának kialakítása érdekében.

A fő probléma az, hogy a mágneses térben lévő plazma nem különösebben merev. Képes lennél egy összefüggő formát létrehozni, de lehetetlen lenne fegyverként használni, mert a hő elviselhetetlen lenne.
Az ellenfélnek elég lenne mágnesekkel megzavarni a mágneses védőmezőt, hogy teljesen megváltoztassa az alakját. Ez azzal a kockázattal járhat, hogy teljesen megsül.

Összefoglalva, olyan innovációt kell létrehozni, amely lehetővé teszi, hogy egy fénysugár:

  • Kiterjeszteni, majd megállítani egy rögzített határon.
  • Könnyen átvágja a nagyon kemény anyagokat, például az acélt vagy a követ.
  • Elnyeli és tompítja az ilyen mennyiségű anyag hő- és elmozdulási hatásait.
  • Hordozható akkumulátorral működik, és elég kicsi ahhoz, hogy elférjen a fogantyúban.
  • Pattanjon vissza más plazmasugarakról valamilyen módon.
  • Különböző színekben kapható!

Mint látható, még mindig sok a megoldásra váró kérdés. A lézerek és a mágneses plazma kivetítése még nem a megfelelő technológiák, amelyekkel remélhetőleg elérhetjük céljainkat. Figyelembe véve ezeket a szempontokat és a további korlátozásokat, arra a következtetésre kell jutnunk, hogy egyelőre be kell érnünk például egy világító polikarbonát pengével ellátott Laser Sabre-vel.

És ez így is van jól, mert van nálunk valami, ami neked való! Fény- és hangfénykardjaink többszínű LED-del vannak felszerelve, amely lehetővé teszi a gyors színváltást. Ezek a fiktív, de valósághű fegyverek beépített hangszóróval is rendelkeznek. Különböző hangfontokat játszik le, hogy belemerülj a Jedi lovag vagy Sith Lord szerepébe!

Fénykard gyűjtemény Lásd a kardokat

Hagyj egy megjegyzést

Ne habozzon hozzászólni, kíváncsiak vagyunk a véleményére fiatal tanonc!


Lásd a teljes cikket

Dooku gróf fénykardja

Dooku gróf fénykardja (Darth Tyranus)

július 06, 2023 4 min olvasás

Lásd a teljes cikket
Cal Kestis fénykardja

Cal Kestis fénykardja

június 28, 2023 4 min olvasás

Lásd a teljes cikket
A mandalori fekete fénykard

A mandalori fekete fénykard

január 13, 2023 7 min olvasás

Lásd a teljes cikket

Ragadd meg a következő előléptetést!