• Ingyenes szállítás Magyarországon
  • 2 megvásárolt fénykard = 1 csatoló ingyenes
0

A kosár üres

Darth Vader fénykardja

január 12, 2023 5 min olvasás

Darth Vader fénykardja

Darth Vadert, az első trilógia antagonistáját nem kell bemutatnunk. A popkultúra igazi ikonjává vált, és tagadhatatlanul hozzájárult a Star Wars sikeréhez. Kibernetikus páncélba, fekete köpenybe és sisakba öltözve az ideális gonosztevő kinézetét mutatja. Vörös fénykardja agresszív jelleget kölcsönöz a Sith nagyúr ruházatának.

Annak ellenére, hogy a saga minden rajongója látta már legalább egyszer Darth Vader fénykardját, ritkák azok, akik ismerik a történetét. A fegyvert valóban többször is előveszik, de a múltja éppoly sötét marad, mint a tulajdonosa.

Vader fénykardjának eredetét nem könnyű megtalálni, a filmeken és a kapcsolódó animációs sorozatokon túl kell keresni. Ezért meghívjuk Önt, hogy velünk együtt fedezze fel újra Darth Vader szablyáját. Amellett, hogy a Sith fegyvere borzasztóan pusztító, sokkal érdekesebb története van, mint amilyennek látszik.

Darth Vader fénykardjának megjelenése

Darth Vader fénykardjának nyele

Darth Vader fénykardjának markolata nagyrészt krómozott, és több fekete részből áll. Ezek közé tartoznak az alsó élek, a Kyber-kristály kamra és a penge emitterhüvelye. Vader fegyvere annak a fénykardnak a mintájára készült, amelyet akkor használt, amikor még Anakin Skywalker volt, mielőtt Darth Vader, a Sith nagyúr lett volna. Ez megmagyarázza a 2 fénykard közötti hasonlóságok egy részét. Ami Darth Vader fénykardját illeti, a skarlátvörös pengét egy megrongált vörös Kyber-kristály hajtja.

Vader fénykardja is képes változtatni a plazmapengéjének hosszát, akárcsak az előző fegyvere. Azt is észrevettük, hogy a fogantyú és a gombok elég vastagok ahhoz, hogy Vader robotkezei jól meg tudják fogni. Végül, a Sith Lord fénykardja idővel fejlődik, ahogy a kezelője úgy dönt, hogy módosítja, és így egyre jobban és jobban fejleszti azt.

Honnan szerezte Darth Vader a vörös fénykardját?

A Csillagok háborúja III. és IV. epizódja között Anakin, immár Darth Vader, ezt az új, piros fénykardot használja. A filmek azonban nem adnak információt arról, hogyan lehet hozzájutni ehhez a fegyverhez. Valójában a Darth Vader - A Sith sötét ura című képregényben kell elmerülnöd, hogy megtudd, hogyan kapta a karakter ezt a fénykardot. A képregény Darth Vaderrel kezdődik, aki Darth Sidious tanítványa, miután megmenekült Mustafarról.

Palpatine elmagyarázza, hogy most egy új szablyára van szüksége, egy vörös Sith fénykardra. Ezután elvezeti őt egy Mas Amedda által vezetett szertartásra, amely sok jedi fénykardot elhamvasztásra ítél. Különösen azt látjuk, ahogy Yoda mester zöld fénykardját a tűzbe dobják, ami megmagyarázza, hogyan került... Miközben a nagyvezír beszédet mond, Sidious elmondja neki, hogyan kapja egy Sith a vörös fénykardját:

"A sötét oldalon keresztül kell átitatnod a kristályodat a szenvedéseddel. Amikor ez a gyötrelem már túl sok neki, gyönyörű skarlátvörösre változik, ami tükrözi a dühét."

Darth Sidious

Ezt követően Vader új mentora elküldi, hogy keressen meg egy Jedit, hogy a Kyber-kristálya "kivérezzen". A vérzés rituáléja abból áll, hogy egy kristályt negatív érzelmek, például fájdalom vagy gyűlölet segítségével megrontanak, hogy vörös színt kapjon. Darth Vadert egy droid kíséri, aki a 66-os rendet követő néhány megmaradt jedi után kutat, hogy meghatározzák a lehetséges célpontot. A vadászat célpontja Kirak Infil'a, aki Barash fogadalmat tett, ami azt jelenti, hogy a Jedi Renddel nem áll kapcsolatban. A Jedi-mester köztudottan a fénykardharcra specializálódott.

Darth Vader kontra Kirak Infil'a

Darth Vader először a Jedik Arex nevű kiképző droidja ellen fog harcolni, majd előveszi a fénykardját, hogy szembeszálljon Kirak Infil'a-val. Bár Vader eltökélten igyekszik megszerezni a vörös fénykardját, mégis elszenvedi első kudarcát a Jedik ellen... Röviddel ezután a Sith visszatér, hogy szembenézzen az ellenséggel, aki legyőzte őt, a gyenge pontjára támaszkodva: a nagy jóindulatára. Mivel Darth Vader sok ártatlan embert veszélyeztet, Kirak Infil'a kénytelen lesz megvédeni őket. Ez veszélyezteti a Jedik védelmét, akiket Vader megöl. Az utóbbi elővette a fénykardját, hogy kivéreztesse a kristályát, ahogyan azt tervezte.

Mustafar amellett, hogy gonosz hely, az a hely, ahol Vader megtapasztalta a gyűlölet tiszta pillanatát. Ezért programozta Sidious a tanítványa hajóját úgy, hogy erre a bolygóra menjen. Arra a tényre támaszkodik, hogy Mustafar nagy jelentőséggel bír Vader számára, hogy elvégezze a vérontási rituálét. Sikerül elvéreztetnie Kirak Infil'a Kyber-kristályát, így egy csillogó vörös pengét tud forgatni... Később Darth Vader lecseréli a Jedi markolatát egy saját maga által épített újjal. Ez az, amit fentebb bemutattunk.

Darth Vader kivérezteti a Kyber kristályát

Darth Vader fő fénykardharcai

Darth Vader nemcsak az Erő mestere, hanem nagyon jó fénykardharcos is. Az antagonista ezt több figyelemre méltó, erős karakterek ellen vívott csatával bizonyította. A következő csaták a Star Wars-univerzum kronológiai sorrendjében kerülnek bemutatásra.

Darth Vader kontra egykori tanítványa, Ahsoka Tano

A Star Wars Rebels 2. évadának utolsó epizódjában kezdődő párbajban Ahsoka Tano harcát láthatjuk Darth Vader ellen. Egyszer már a mesterének tekintette, amikor még Anakin Skywalker volt. Rájön Vader kilétére, miután két fehér fénykardjával összetöri a maszkját. Bár Ahsoka megdöbbent a felfedezésen, nem menekül Ezra Bridgerrel, és folytatja a harcot Vaderrel. A konfrontáció végül nem talál igazi kiutat...

Darth Vader kontra egykori mentora Obi-Wan Kenobi

A Star Wars IV. epizód: Egy új remény vége felé Darth Vader végre bosszút állhat azon, aki legyőzte őt Mustafaron, Obi-Wanon. Valóban, bár rövid ideig nem volt többé a padawanja, Anakin elvesztette 2 lábát és egy karját Obi-Wan miatt, aki a halálhoz közeli állapotban hagyta őt. Ebben az opusban azonban Darth Vader kerül ki győztesen a párbajból Obi-Wan kék fénykardjával szemben, közvetlenül Luke Skywalker érkezése után. Ben Kenobi eltűnése előtti viselkedése arra utal, hogy talán azért hagyta magát legyőzni, hogy Luke-nak erőt adjon a jövőbeni győzelemhez. Továbbá az a tény, hogy Obi-Wan ily módon eltűnik, lehetővé teszi számára, hogy később lidércként újra megjelenjen, hogy segítsen Luke-nak.

Darth Vader kontra fia, Luke Skywalker

Első összecsapás a felhők városában

Vader először a Star Wars V. epizód: A Birodalom visszavág című filmben harcol Luke ellen. Luke egyébként itt az apja régi fegyverével harcol, azzal, amit még Anakin Skywalker korában épített. A fiatal Jedi Luke nyilvánvalóan nem ellenfél Darth Vader számára, aki úgy fegyverezi le, hogy levágja a jobb kezét. A Sith ekkor bevallja neki, hogy rokonok, és így hangzik el a saga leghíresebb mondata: "Én vagyok az apád". Darth Vader azonban nem tudja megadni neki a kegyelemdöfést, mivel Luke-nak sikerül elmenekülnie a Millennium Falcon fedélzetén. Ez lehetővé teszi egy második és utolsó harcot Darth Vader és Luke között a következő filmben.

Második összecsapás a Halálcsillagon

George Lucas a Star Wars VI. epizódja: A Jedi visszatér című filmmel zárja le az első trilógiát a Luke és apja közötti második csatával. Ezúttal Luke a zöld fénykardjával fog harcolni, a saját maga által épített fegyverrel. Az ifjú Skywalker hosszú utat tett meg az első párbajuk óta, és ez meg is látszik! Ahogy Darth Sidious a végső csatát fontolgatja, megkéri Luke-ot, hogy ölje meg Vadert, miután az fölénybe kerül, és (cserébe) levágja a jobb kezét. Luke azonban nem adja át magát a sötét oldalnak, és kiélvezi az utolsó pillanatokat apjával, Vaderrel, mielőtt az meghal...

Összefoglalva, Vadernek először is el kellett véreztetnie egy Kyber-kristályt, hogy megkapja a Sith-kardot. A markolatának kialakítása lehetővé tette számára, hogy személyre szabott és jobban alkalmazkodó fegyverrel rendelkezzen. Végre Darth Vader fénykardja is bevetésre kerül a nagy ellenfelek ellen, hogy epikus összecsapásokat kínáljon nekünk!

A Disney számos sorozatot tervezett a Star Wars licenc jövőjére. Nagy örömünkre ismét láthatjuk Vader fénykardját a vásznon. Nem lenne irreális, ha többet tudnánk meg a fiktív fegyverről...

Ha te is szeretnél Sith lenni, most már megteheted. Nézze meg valódi alumínium fénykardjainkat. A saga összes pengeszíne megtalálható rajtuk. Ide tartozik a Sith sötét ura, Darth Vader által használt vörös is.


Hagyj egy megjegyzést

Ne habozzon hozzászólni, kíváncsiak vagyunk a véleményére fiatal tanonc!


Lásd a teljes cikket

Dooku gróf fénykardja

Dooku gróf fénykardja (Darth Tyranus)

július 06, 2023 4 min olvasás

Lásd a teljes cikket
Cal Kestis fénykardja

Cal Kestis fénykardja

június 28, 2023 4 min olvasás

Lásd a teljes cikket
A mandalori fekete fénykard

A mandalori fekete fénykard

január 13, 2023 7 min olvasás

Lásd a teljes cikket

Ragadd meg a következő előléptetést!